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2024 Workplace Safety Grants for Healthcare 
Entities Questions and Answers 
U P D A T E D :  4 / 1 6 / 2 0 2 4  

Q1. Are assisted living facilities eligible to apply for these grants? 
A1. Yes, assisted living facilities are considered long-term care facilities and are eligible to apply 
for this program. 

Q2. Are memory care facilities eligible to apply for these grants? 
A2. Yes, memory care facilities are considered long-term care facilities and are eligible to apply 
for this program. 

Q3. Are 245G substance use disorder licensed residential 
treatment providers eligible to apply for these grants? 
A3. Yes, 245G substance use disorder licensed residential treatment providers are considered 
eligible health care entities. 

Q4. Are residential treatment programs and psychiatric 
treatment facilities for youth eligible to apply for these grants? 
A4. Yes, residential treatment programs and psychiatric treatment facilities for youth are 
considered eligible health care entities. 

Q5. Are mental health crisis centers (drop-in and short-term 
residential care for adults and youth) eligible to apply for these 
grants? 
A5. Yes, mental health crisis centers are considered eligible health care entities. 

Q6. Are individual clinics that are part of a larger health system 
eligible to apply? 
A6. Yes. Health care entities with multiple locations, such as larger health systems comprised of 
individual clinics, may submit separate applications for distinct projects happening at different 
locations or one application covering work that spans multiple locations. The award for each 
application will not exceed the statutory limit of $50,000, as outlined in section 1.4 of the RFP. 
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Q7. If a medical clinic is not located in a rural area, is the clinic 
still eligible to apply for these grants? 
A7. Yes, health care entities that are not located in rural areas are eligible to apply for this 
program. One category of eligible applicants, acute care hospitals staffed for 49 beds or fewer, 
includes a requirement that the hospital must be located in a rural area.  

Q8. Can organizations submit multiple applications, each 
requesting $25,000-$50,000? Is the $50,000 max per 
organization or per application? 
A8. Health care entities with multiple locations may submit separate applications for distinct 
projects happening at different locations or one application covering work that spans multiple 
locations. 

An organization with a single location may submit one application per grant cycle.  

The award for each application will not exceed the statutory limit of $50,000, even if an 
application includes work at multiple locations, as noted in section 1.4 of the RFP. 

Q9. As a health care campus with a medical clinic, critical access 
hospital, and long-term care facility all located at the same 
location and under a single federal and state ID, are we able to 
submit an application for each facility? Or can we only submit 
one application for all the facilities at this location?  
A9. An organization with a single location, even if there are multiple facilities at that location, 
may only submit one application per grant cycle. 

Q10. Is there a funding preference for critical access hospitals or 
clinics? 
A10. There is no funding preference for critical access hospitals or clinics. Both critical access 
hospitals and clinics are eligible to apply for this program, and applications from all eligible 
entities will be reviewed and scored according to the evaluation criteria in RFP Attachment A. 

Q11. Page 8 of the RFP provides details about reporting to MDH. 
It states that grantees will report on workplace safety incidents 
during the grant period and the preceding three years. Some of 
our locations just started to track this information, so three 
years of information is not available. Would these locations be 
ineligible to apply? 
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A11. We understand that some entities may not have workplace safety data from the past 
three years. These entities are still eligible to apply for this program. When responding to the 
application question requesting workplace safety data for the past three years, provide the 
data you do have along with an explanation of why complete data are not available. 

Q12. What kinds of equipment are allowable? What about 
equipment such as eyewash stations and autoclaves that relate 
to workplace safety but not to violence prevention? 
A12. As noted in the RFP, this grant program is focused on preventing workplace violence. See 
section 2.2 of the RFP for examples of eligible projects, activities, and expenses. Equipment 
requested must align with a proposed project to increase safety measures and/or establish or 
expand programs to train staff on de-escalation and positive support services in health care 
settings. 

Q13. Are health care associations representing health care 
entities eligible to apply for these grants? 
A13. No, health care associations are not eligible to apply.  

Q14. Our higher education institution has a clinic. Is our higher 
education institution eligible to apply for these grants on behalf 
of our clinic? 
A14. Yes, if a clinic is part of a higher education institution, the institution may apply on behalf 
of the clinic. 
 

Minnesota Department of Health 
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To obtain this information in a different format, call: 651-201-3838. 
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